// u leest...

webbouwstukken

Derek van ’t Gulle Zand Prins van het Scheermes

Op 18 januari namen we afscheid van Derek van ’t Gulle Zand Prins van het Scheermes. De Orde zal hem missen.

Eén van zijn laatste boeken was “Schoon volk in de hemel?”:

“Derek van ’t Gulle Zand Prins van het Scheermes” vertelt:

“Schoon volk in de hemel? (340 bladzijden) is niet alleen een vraag, maar ook een statement. Ik heb van dit essay mijn levenswerk, mijn geestelijk testament gemaakt. Het is een uniek boek geworden over wetenschap, religie en spiritualiteit, bijzonder overzichtelijk en leesbaar. Over het universum, de theorieën, de visies, overtuigingen, religies, godsdiensten, vrij onderzoek, wetenschap en geloof. Voor wie op zoek is naar zingeving en spiritualiteit, verdieping en inzicht vindt alle levensvragen in ėėn boek.

In een interview voor El Paĩs (24.01.2004) zegt Saul Bellow, Amerikaanse Nobelprijswinnaar literatuur (1976), op de vraag “Wat denkt u dat er zal gebeuren na de dood?”: “Dat weet ik niet, maar ik geloof niet dat met de vernietiging van het lichaam alles is opgelost. Ik ben van mening dat wat de wetenschap ons zegt, niet voldoet en niet bevredigt.”
In het januarinummer 2004 van Streven schrijft S.W. Couywenberg, oud-hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Erasmus-Universiteit Rotterdam: “Wat stelt het atheïsme als levensbeschouwing voor? De belangrijkste pijler ervan is iets negatiefs, met name de ontkenning van God, wat atheïsten evenmin kunnen bewijzen als gelovigen het bestaan van God.”

Met dit essay wil ik niets bewijzen en niemand overtuigen. De twijfel is mijn werktuig. “Nescio,” is mijn antwoord. “Ik weet het niet.”
Mensen zijn willend, voelend, denkend of gelovend. Tussen deze menselijke activiteiten kan harmonie bestaan. Gevoel en verstand kunnen met elkaar samengaan. Hetzelfde geldt voor geloven en denken.

Voor mij was het schrijven van dit boek een geweldige ervaring, herscheppend – hét motief! – maar ook lastig. Het was een onderneming die ik niet had kunnen voltooien zonder de hulp en de steun van mijn vrouw, al bijna veertig jaar mijn levensgezellin. Zij is de positieve “centrale persoon” in mijn leven. Zij heeft mij niet alleen tot een beter schrijver gemaakt, maar ook tot een beter mens. Zij is de inspirerende en leidende kracht geweest toen ik mijn eigen leven van binnenuit (her)schiep.

Schoon volk in de hemel? ligt mij heel na aan het hart en ik ben ontzettend trots op het resultaat.”

Het boek is nog steeds te verkrijgen. Contacteer de Orde voor meer info.

De Grootmeester

4 people like this post.

Share

Discussie

One comment voor “Derek van ’t Gulle Zand Prins van het Scheermes”

  1. Heb het met herkenning en oplopende instemming gelezen !

    Posted by Founder Riddle Ridder van het Scheermes | juli 6, 2013, 19:59

Post a comment